Information/Kontakt

Information

Denna verksamhet är på ren hobbybas (därför tas ingen moms ut, jag betalar givetvis moms på de varor som jag köper in och sedan förädlar). Mitt mål med verksamheten är att ha en slags ”rullgång”; de pengar jag får in för det jag säljer går till att köpa ny ull, färger och eventuella redskap jag kan behöva till denna hobbyverksamhet. Jag har inget vinstsyfte alls (och går inte heller med vinst), utan jag gör detta för att jag tycker det är roligt. I framtiden kanske det blir ett företag av denna verksamhet, det får man se då.

Jag hanterar all ull i hemmet, där det förekommer hundar. Jag undviker dem så gott det går vid ullhantering, men jag kan aldrig undvika deras päls till 100%.

Jag tvättar alltid händerna före hanteringen av ullen, och hemmet är parfymfritt och rökfritt.

Något som kan förekomma i närheten av ullen är cederträkulor och lavendelolja, ibland också torkad eller färsk lavendel (för att förhindra kryp). Men all ull förvaras i plastpåsar så de kommer inte i direktkontakt med cederträet eller lavendeln, och alla produkter läggs i nya påsar innan de skickas.

 

Blödande och fällande färger

Detta är något jag vill ta upp, då just detta problem kan hända alla som färgar ull. Och inte bara oss som handfärgar, jag har även råkat ut för industriellt färgad ull där garnet har blött ur mycket färg vid tvätt. Likaså tror jag att alla vet om att röda kläder släpper mycket färg vid första tvätten (därför ska man inte blanda vita kläder med de röda, för då blir ens vita kläder rosa 😉 ), så detta är ju inte bara något som förekommer inom ullfärgning.

En del färger kan blöda i samband med att du tvättar garnet. Erfarenhet har gjort mig visare, men ändå lyckas jag inte alla gånger utan det kan då sitta kvar lite överskottsfärg på ullen (jag sköljer alltid ullen efter färgning, men jag vill inte ”ta i” för mycket och riskera att ullen tovas). Färgerna det gäller brukar vara Turkos, Lila (jag brukar ibland blanda i turkospulver för att få en viss lila färg) och Röd.

Själv brukar jag tvätta de handspunna garnen i ljummet vatten och med en liten klick av ett milt schampo. Jag brukar skölja tills vattnet är klart. I sista sköljvattnet kan man ha i en skvätt ättika, det kan få färgen att hålla bättre.

I godispåsarna har ibland jämtlandsullen och också ullen av korsningsfår kunnat torrfälla (turkos brukar vara boven här också). Här har erfarenheten lärt mig att det är p.g.a. att ullen fortfarande innehåller mycket fett. Just jämtlandsullen har varit väldigt fet och jag har haft svårt att få bort fettet. Men nu har jag lärt mig hur jag ska tvätta ullen för att få bort mest möjligt med fett (det tog mig ”bara” ett par år …).

 

Jag har färgat ull sedan april 2014 och jag har lärt mig mycket under de här två åren, men fortfarande lär jag mig nya saker, nya tekniker.

 

Kontakt

Skulle något problem uppstå när du beställer, eller om du undrar över någonting, så är det bara att maila mig (Angelica Nilsson) på: ull@nirsors.se eller PM:a mig via facebook sidan. Jag brukar svara så fort jag kan, men ibland kan det dröja någon dag innan jag har möjlighet att svara. På mobil går jag inte att få tag på alls, dels p.g.a. social fobi och dels p.g.a. att jag i princip bara använder mobilen max 1 gång/månad (ibland funderar jag varför jag ens har en).